Saturday, April 10, 2010

One of my the biggest breakthroughs of the year

Intre cititori citind ce aveam de citit in sala de lectura a bibliotecii judetene; mi-am dat seama de faptul ca eu sunt doar un observator care nu contribuie povestii; si o las sa se desfasoare in fata ochilor mei, uitand de ea dupa ce am citit-o; lipseste interactiunea; nu imi provoc sufletul sa dialogheze cu povestea; si prin urmare raman pagubit - pentru ca povestea ma costa timp si nu ofera atata cunoastere cat ar putea. Nu ajunge doar a memora pentru a cunoaste; defapt realitatea e atat de complexa inca nu poate fi inmagazinata in cuvinte, in scriere.


Ce vreau se zic sustine foarte bine intelesul etimologic al cuvantului “educatie” care se refera la “a scoate din interior”; cunoasterea trebuie scoasa la lumina si nu memorata din surse exterioare. Regizorul de film spunea: cand reproduci ceea ce este fara sa ii adaugi nimic personal; e timpul sa te retragi, sa iesi la pensie.
Un exercitiu care sa ma ajute sa imi dezvolt capacitatea de memorare; si care ofera o interactiune intre Sine si lumea in care ma duce povestea ar fi sa citesc un rand (sau mai multe), si apoi sa rezum ce am citit in propriile cuvinte; ofera-i cartii atentie, rabdare si iubire; dialogheaza cu ea; pentru a invata. Critica pozitiv sau negativ (nu accepta tot ceea ce spune) propozitia; astfel iti vei dezvolta o capacitate care de-a lungul anilor a stat in camara; pe care o are fiecare din nastere.

No comments: