Saturday, June 07, 2008

Ideea din spatele filmului

post-ul e despre film .......

dar hai sa lasam efectele speciale, interpretarea actorilor, hainele si accesorile folosite, bugetul si mediatizarea ....si sa ne indreptam atentia spre ceea ce transmite, spre simbolistica si ideea filmului. Toate filmele vor sa spuna sau sa vanda ceva; dar la fel de multe filme sunt sarace in cuvinte si nu ofera nimic.

De cand eram mic am vazut multe,dar o sa prezint doar 2. Nu neaparat cele mai dragi mie; dar cu siguranta filme care au ceva substrat, care au o idee ce merita sa fie predata la scoala in clasa I-a primara.


EDWARD SCISSORHANDS

Directed by Tim Burton
With Johnny Depp, Winona Ryder, Dianne Wiest


Edward incomplet si singur. "Anii petrecuti in izolare nu i-au oferit abilitatile necesare de a distinge binele de ceea ce e rau. Nu are experienta. E complit lipsit de indrumare. Activitatile sale (tunsul ciainilor, a parului, sculptura) indica ca are un carater foarte creativ." - acesta e diagnosticul doctorului care il examineaza pe Edward.

Esenta filmului: sa ai o multime de trairi si sentimente da sa nu fii capabil sa le exprimi. Da, recunosc, si eu ma mai surprind in situatia asta; si de obicei e chiar frustranta situatia. Lipsa cuvintelor si lipsa comunicarii poate dauna grav unei relatii. da .... comunicarea e baza; si cand ma gandesc la comunicare, ragaitul nu se pune. atentie baieti!

...a inca ceva: cu sau fara foarfece in loc de maini, orice s-ar intampla Edward va ramane intotdeauna special.

MATRIX

Directed by Andy Wachowski, Larry Wachowski.
With Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss.


Trilogia MATRIX. Nici nu mai e nevoie de prezentare. Trec direct la elemente cheie din film; in paranteza apare simbolul: Neo (hacker-ul ce-si duce viata de pe o zi pe alta), Alesul (Neo ...dar vazut cu alti ochi), Matricea (idei, ganduri, atitudini si de multe ori minciuna si manipularea), RED Pill (decizia de a lasa totul in urma si a cauta informatia adevarata; ps: in viata reala red pill-ul nu ajuta intotdeauna sa te informezi), Agentii (societatea), Agentul Smith (despre Smith putin mai incolo...) Morpheus (Invatatorul), Trinity (puterea feminina) ...se poate continua lista, dar pt. mine acestea sunt cele mai importante ... poate tu ai altele....

Morpheus:

1. "I'm trying to free your mind, Neo. But I can only show you the door. You're the one that has to walk through it."

2. "You have to let it all go, Neo. Fear, doubt, and disbelief. Free your mind."

3. "Now consider the alternative. What if I am right? What if the prophecy is true? What if tomorrow the war could be over? Isn't that worth fighting for? Isn't that worth dying for?"

La fel ca Agentul Smith, un gand, se poate copia, se poate raspandi, si poate forma un obicei! .... influentand astfel vietile oamenilor. Acest obicei poate fi de natura buna sau rea. O idee poate fi sustinuta la scara redusa; dar poate fi promovata si de un intreg popor! .... si aici intervine NEO. In prima faza, accepta relitatea, apoi decide ca e timpul sa schimbe ceva (red pill), invata de la intelepti, isi aduna echipa, si in final trece la fapte. Degeaba Smith, se multiplica (vezi ultimele batalii cu el), sau se foloseste gloante (vezi prima batalie, cand Neo e impuscat); Neo e la alt nivel si stie sa se scoata din incurcatura, si sa castige lupta.... doar el e Alesul.

tare mi-ar place sa vad, dragul meu popor:

1. ziua in care bunicile nu vor mai credea ca stirile de la ora 5 reprezinta realitatea, (conform carora ar trebui sa te izolezi in buncar pentru a supravietui); ziua in care ele sa nu mai creada ca toata lumea e ba criminal, ba hot, ba peste (ai prins ideea) ...... si ca "e vai de tineretu' din ziua de azi"

2. ziua cand a fi trandy si la moda, nu inseamna sa porti niste blugi stramti, care iti arunca curul afara.

3.ziua in care baietii imi rad in fata cand le zic: o fata vrea bani, masini si case; nu conteaza caracteru', nu conteaza cum se simte ea in jurul tau.

...se poate continua lista, dar pt. mine acestea sunt cele mai importante ... poate tu ai altele....


No comments: