Thursday, May 01, 2008

Arta de a CONDUce

E cazul sa scriu un articol de genu acesta. Da, sunt membru AIESEC, din nou; fac parte dintr-o organizatie (secta cum ii spun unii) care indeamna si incearca; de multe ori chiar reuseste; sa formeze caractere de tineri, care stiu sa conduca.

Pe engleza actiunea se numeste "leadership", termen imprumtat si de noi romanii. Il aud des la televizor, intre discutiile studentiilor, sau chiar ma surprind ca il folosec. Sunt persoane care incearca sa invete cat mai mult de la el, altii sunt doar curiosi sa auda despre ce e vorba, si mai sunt si cei care sa faca misto; sa se distreze pe seama celor care au speranta (iluzia) ca maine vor conduce lumea. I-am intalnit pe toti. In ceea ce urmeaza o sa incerc sa aduc putin material pe tava, de care sa se poate lega, si folosi, oricare dintre cele trei categorii de oameni prezentati mai sus.


Deci, ce e leadeshipul? , ce inseamna a conduce?


Pot spune din start ca leadershipul NU are nici o legatura cu controlul altor oameni; sau de a incerca sa repari lucrurile rele pe care acestia le fac.

Cea mai buna definitie pe care am gasit-o despre arta de a conduce (leadershipul adevarat): Ledershipul e despre a gasi oameni cu potential ridicat, care vor sa obtina ceva; si pe care sa ii ajuti pe ei sa obtina acel ceva.


In viata exista, nu des, dar exista, unele situatii in care se produce dezastrul; noul; criza; moment in care toata lumea se opreste din ceea ce face; se uita imprejur si cauta pe cineva sa ii conduca in siguranta. Un exemplu bun, ar fi atentatele de la 11 septembrie; aici daca stateai pe ganduri; daca nu ar fi existat lideri care sa isi pastrze calmul; si sa isi asume responsabilitatea; numarul victimelor era mult mai mare. Un alt exemplu ar fi pe terenul de fotbal; si cred ca si de asta fotbalul e sportul numarul unu in multe tari; e clar ne plac invingatorii. Iti trebuie 11 jucatori ca sa castigi un meci; din care unu va ajunge fata in fata cu portarul; altul va fi singur cand trei contra-ataca. A nu ezita si a suta la poarta; sau a da pasa si de a avea incredere in coechipier; necesita jucatori care sa aiba "mingi" sa dea in minge. Necesita leaderi (conducatori); care stiu sa ia o decizie.


E clar ca nu e pentru toata lumea; unii sunt pictori; altii sunt vor sa devina popi. Dar pe cei care ii arde sa afle mai multe; le pot zice: studiaza despre leadership. "Nu poti invata surfing, citind despre el", a conduce e la fel.

4 comments:

Anonymous said...

Salut Zoli.

Ma bucur mult ca ai intrat din nou in AIESEC. Sper ca de data asta sa stai mai mult, si sa ai parte de experienta pa care ti-ai dorit-o. Si nu uita : TU ITI FACI EXPERIENTA.

Emese

Zoli ZzZ said...

merci tie, si celor care imi modeleaza in mod pozitiv, constructiv si distractiv experientza;

cat despre AIESEC, ceea ce vreau : nu cantitate, ci calitate!

romeo said...

o fi ea arta , dar mai scie si tu cate un post ca nu iti ia mult

Regards,
Romeo

Zoli ZzZ said...

rabdae, "putintica rabdare" ....si mai scriu eu ceva ... ma gandesc sa ma leg de filme ... imi dau dead line: maxim o saptamana (pana pe 8 VI 2008)....
pe curand